Här finner du svar på vanliga frågor om id-märkning och registrering.
Id-numret jag läser av på hunden stämmer inte med det som står i hundens papper, vad ska jag göra?
Om chipnumret/tatueringen du läst av på hunden inte stämmer med det id-nummer som står i hundens papper måste du rätta uppgifterna. Stryk över det felaktiga id-numret i alla handlingar. Skriv in det korrekta id-numret, notera att du läst av numret och signera. Ta sedan en kopia på veterinärintyget (sidan två på registreringsbeviset) och skicka till DjurID.se med en notering om att id-numret inte varit korrekt.
I DjurID.se noteras förändringen och de nya uppgifterna registreras. Meddela även eventuella andra register som djuret finns med i. Observera att du aldrig får göra en förändring av en hunds registreringsnummer! Är du osäker på hur du ska agera, kontakta DjurID.se, så hjälper vi dig.
Jag kan inte läsa av chippet på en chipmärkt hund/katt. Vad ska jag göra?
Prova med en annan chipläsare och leta efter chippet över hela kroppen. Det är mycket ovanligt att chip slutar att fungera så undvik att märka djuret med ytterligare ett chip om det inte är absolut nödvändigt. Måste djuret märkas om är det bättre att om möjligt välja en tatuering/tångmärkning. Märker du om djuret är det viktigt att de nya uppgifterna skickas till de register djuret finns med i.
Jag har fått in en upphittad id-märkt hund/katt, hur hittar jag ägaren?
Du kan själv söka i DjurID.se, se länk nederst på sidan.
Om ägaren inte medgivit att uppgifterna får visas via internet eller om du vill ha hjälp att söka, kontakta DjurID.se på telefon 08-795 30 50 dygnet runt alla dagar. Polisens länskommunikationscentraler samt ett tjugotal polisstationer har även direkt tillgång till alla uppgifter i registret.
Mer information om hur man söker i registret efter ägaren till upphittad hund/katt finner du under rubrikerna Hund respektive Katt.
Vad kostar det att vara med i DjurID.se?
Alla avgifter gällande ägarregistrering är engångsavgifter. Här hittar du aktuella avgifter: SKKs avgifter
Registrerad/stambokförd hund:
Avgiften betalas av uppfödaren i samband med att valpkullen registreras, för hundägaren är ägarregistreringen kostnadsfri. Bekräftelse skickas till djurägaren när registreringen är klar.
Oregistrerad hund/blandras:
Avi och bekräftelse skickas till djurägaren när registreringen är klar.
Katt:
Avi och bekräftelse skickas till djurägaren när registreringen är klar. 10 kr per registrerad katt går till Djurhemsföreningens verksamhet.
Måste ett id-märkt djur ägarregistreras?
För hundar är det lag på id-märkning och ägarregistrering i det centrala hundregistret som förs av Jordbruksverket. Att även ägarregistrera sin hund i DjurID.se är för de flesta en självklarhet eftersom det ger en ökad trygghet.
För katter är det från 1 januari 2023 lag på id-märkning och ägarregistrering i det centrala kattregistret som förs av Jordbruksverket. Att även ägarregistrera sin katt i DjurID.se är för de flesta en självklarhet eftersom det ger en ökad trygghet.
Varför tar DjurID.se betalt för registreringen?
Att driva ett ägarregister kostar pengar. Datorer, program, telefoner, personal och allt annat som behövs för ett fungerande register är inte gratis. Genom att ta betalt för tjänsten kan vi garantera att registret drivs långsiktigt, att tillgängligheten är god och servicegraden hög. Engångsavgiften DjurID.se tar ut för ägarregistreringen är en väldigt, väldigt liten del av vad ett djur kostar under sin livstid.
Läs mer
DjurID.se – SKKs ägarregister