Alla som arbetar på smådjursklinik eller som id-märkare kommer i kontakt med frågor som rör DjurID.se – SKKs ägarregister. Här har vi tagit upp några områden som är viktiga att ha kunskap om för dig som arbetar med katter och hundar.
Upphittade djur
Över en miljon levande djur är registrerade i DjurID.se och ungefär lika många hundar som katter är med i registret. Alla djur som är registrerade i DjurID.se går att hitta dygnet runt online via vår söktjänst. Här finns även kontaktuppgifter till de ägare som har godkänt att det får visas på söktjänsten.
Mer information om hur man söker i registret och vad man kan göra när man får hand om ett upphittat djur hittar du, under menyrubrikerna Hund respektive Katt.
Id-märkning
En id-märkning är för livet och om den är felaktigt utförd eller om uppgifterna inte registrerats på rätt sätt kan det få allvarliga konsekvenser för djuret. Alla som id-märker hundar och katter måste förstås ha kunskap om hur man id-märker, varför man id-märker, vilka register som finns och vad konsekvenserna blir om man gör fel vid administrationen kring id-märkning. Information om allt detta finns här på sidan, men har du frågor som du inte hittar svaret på här är du alltid välkommen att kontakta oss. Mer information om id-märkning hittar du i menyrubriken Om id-märkning.
Hälsoprogram hund
Svenska Kennelklubben har en mängd genetiska hälsoprogram som syftar till att minska förekomsten av genetiska sjukdomar inom de berörda raserna. Hälsoprogrammen innebär ofta att tilltänkta avelsdjur måste undersökas av veterinär, att en eller flera leder ska röntgas eller att blodprov ska tas.
För att kontrollerna ska ha ett värde är det nödvändigt att man kan avgöra vilken individ som är undersökt. Därför är det mycket viktigt att den som utför undersökningen kontrollerar hundens identitet noga och noterar den på den remiss som skickas till SKK.
SKK kontrollerar i sin tur det angivna id-numret mot de uppgifter som sedan tidigare finns i DjurID.se. På så vis kan man säkerställa att det är samma individ som exempelvis höftledsröntgats vid två olika tillfällen på två olika kliniker. Korrekt avlästa id-märkningar och registrering av uppgifterna i DjurID.se är en förutsättning för fungerande hälsoprogram.
Utlandsresa
Att ta med hunden och katten på utlandsresa blir allt vanligare. Första steget inför resan är ofta ett besök på veterinärkliniken för vaccination och eventuella råd inför utlandsvistelsen.
DjurID.se är medlemmar i den internationella organisationen Europetnet, EPN, som samordnar ägarregister inom Europa. SKKs medlemskap i Europetnet innebär att alla chipmärkta djur som finns i DjurID.se också är sökbara via Europetnet. Europetnet är flitigt använt av de register som är medlemmar men också av veterinärer och djurhem ute i Europa.
Alla hundar inom EU ska märkas med microchip. En hund som är tatuerad före den 3 juli 2011 och har ett pass eller veterinärintyg för införsel där detta framgår behöver dock inte märkas om. Rekommenderat är ändå att chipmärka sin hund för att minska eventuella misstag vid gränserna.
Är chippet registrerat i DjurID.se kan det användas för att hjälpa djuret hem om det skulle springa bort under utlandsresan.
För hundar som ska resa till ett annat land för att tävla eller användas i avel är ett intyg från DjurID.se som visar att hunden finns med i SKKs ägarregister ofta en nödvändighet. Många länders kennelklubbar kräver ett sådant intyg för att hunden ska få tävla eller för att valpkullen som fötts i det andra landet ska få registreras.
Forskning
Förutom de genetiska hälsoprogram som Svenska Kennelklubben driver så pågår mycket forskning om ärftliga sjukdomar på hund framför allt på SLU. I många av de projekt som pågår används uppgifter från DjurID.se – SKKs ägarregister för att komma i kontakt med ägare av hundar som kan vara intressanta för studien. Några exempel på forskningsområden där uppgifter ur ägarregistret använts är forskning kring juvertumörer, diabetes, ”tollarsjuka” och atopi.
Hälsoenkäter
Alla specialklubbar och rasklubbar inom SKK har till uppgift att känna till om rasen har några vanligt förekommande genetiska sjukdomar och att arbeta för att minska förekomsten av dessa.
Klubbarna kan använda olika metoder för att skaffa kunskap om hälsoläget inom rasen men en vanlig metod är att använda hälsoenkäter för att göra en screening. Då är det vanligt att uppgifter från DjurID.se används för att nå så många olika typer av hundägare som möjligt och på så vis få ett representativt urval av svarande på enkäten.
Läs mer
DjurID.se – SKKs ägarregister
Europetnet