Svenska Kennelklubben stödjer hundforskning på många olika vis. Här kan du som är forskare läsa mer om hur du söker anslag och tar del av information ur SKKs olika register. För dig som är aktiv inom djursjukvården men inte forskar själv finns information om pågående forskningsprojekt, hur du i ditt dagliga arbete på kliniken kan bidra till forskningen samt hitta resultat från avslutade projekt.
Att öka kunskapen och på sikt förbättra levnadsvillkoren för våra hundar är viktigt! För att skapa goda förutsättningar för svensk och nordisk hundforskning arbetar SKK brett. Utöver att bidra ekonomiskt via de fonder som beskrivs nedan bidrar SKK till forskningsarbetet genom att upplåta information ur databasen. SKK fungerar också som en länk mellan forskare och hundägare, både när det gäller forskningsuppslag men framför allt genom att sprida kunskap och nya forskningsrön till rasklubbar, uppfödare och hundägare.
SKKs databas – en viktig källa till kunskap
Ungefär sju av tio svenska hundar är registrerade i SKKs databas. Utöver information om individens ålder, kön, ras och härstamning finns uppgifter om resultat från hälsoundersökningar, mentalbeskrivningar och mycket annat. Hälsouppgifterna härör från standardiserade undersökningar utförda av veterinär med för undersökningen adekvat kompetens och individens identitet är i varje enskilt fall verifierad av veterinär. Det innebär att vi i ett internationellt perspektiv har närmast unika möjligheter att forska kring hundars hälsa. Många forskare har under årens lopp använt uppgifter ur SKKs omfattande databas. Utöver uppgifter om hunden som härstamning, diagnoser och resultat används ofta uppgifter ur SKKs ägarregister (DjurID.se) för att komma i kontakt med hundägare. Uppgifterna ur ägarregistret kan selekteras utifrån exempelvis ras, län, hundar som har en viss diagnos, hundar som har föräldrar med en viss diagnos osv. Har du som forskar behov av uppgifter ur SKKs databas är du välkommen att kontakta SKKs kansli för mer information. Kontaktuppgifter finner du längre ned. Utöver de uppgifter som finns lättillgängliga i SKKs databas utgör SKKs special- och rasklubbar ofta värdefulla resurser för forskare.
Agrias och SKKs forskningsfond
Den kanske viktigaste forskningssatsningen från SKKs sida är Agrias och SKKs forskningsfond, som årligen delar ut ca 5 miljoner kronor i forskningsanslag. Du kan läsa mer om Agrias och SKKs forskningsfond via länken till fondens egen webbplats nedan.
SKKs utvecklingsfond
Är du aktiv i ett projekt som ännu inte nått upp till kraven på ett vetenskapligt forskningsprojekt kan du kanske söka medel från SKKs avelskommitté. Kommittén har möjlighet att bevilja medel för utvecklingsprojekt, mer information om hur du ansöker finns via länk nedan.
Thure F och Karin Forsbergs stiftelse
Stiftelsens uppgift är att främja vetenskaplig undervisning och forskning om sjukdomar hos hund. Forskningsresultaten leder till ökad kunskap om och förbättrad hälsa hos våra hundar, samt förbättrade undervisningsmetoder inom veterinärmedicinsk utbildning. Mer information om stiftelsen finns via länk nedan.
Svenska Grand Danoisklubbens hjärtfond
Fondens syfte är att, via ekonomiskt stöd vid obduktion, öka vetskapen om hur många individer av rasen grand danois som drabbats av olika hjärtsjukdomar, främst dilaterad cardiomyopati (DCM). Mer information om fonden finns via länk nedan.
Lisens minnesfond (endast för hundrasen mops)
Fonden har till ändamål att ekonomiskt stödja forskning av skelettförändringar som kan ge neurologiska defekter med hel eller delvis förlamning i bakbenen hos mops, så kallad vingelmops. Mer information om fonden finns via länk nedan.
Läs mer
Agrias och SKKs forskningsfond
SKKs alla fonder
Forskningsseminarium
SLUs hundgenetikgrupp
Kontakt
Beställning av uppgifter ur SKKs databas för forskningsändamål samt frågor om SKKs stöd till hundforskning: Helena Skarp, chef för Avdelningen för avel och hälsa, e-post helena.skarp@skk.se, tel 08-795 30 59