Entropion innebär att ögonlocket är helt eller delvis inrullat. Här kan du läsa mer om entropion, uttalande av SKKs Avelskommitté och vad som gäller vid avel.
Om entropion
Ögats omgivande strukturer, som benämns adnexa, har stor betydelse för ögonlockens utseende. Vid anatomiska övedrifter kan ögonlocken och hårstråna irritera och i värsta fall, skada ögat.
Förekomsten av entropion är nära förknippad med den stora variationen i utseende hos olika typer av hundar. Risken för entropion ökar vid grund eller öppen ögonhåla, utstående eller djupt liggande ögon, torr eller lymfatisk hud och underhud, alltför rymlig hudkostym, stora tunga kinder och läppar, bred skalle, rynkor i ansiktet samt vid brakycefal skallform.
Karaktären och graden av entropion varierar från en lindrig anatomisk avvikelse utan klinisk betydelse till ett allvarligt kliniskt sjukdomstillstånd med skador på ögat och konstant, kraftig smärta.
SRD vägleder
Anatomiska överdrifter i ögats adnexa kan ge upphov till ögonproblem i flera hundraser och tas därför upp som en punkt i de Särskilda rasspecifika domaranvisningarna, SRD. Anvisningarna har utarbetats av Svenska Kennelklubben, SKK, för att som komplement till rasstandarden vägleda utställningsdomare i bedömningen av om anatomiska förhållanden kan påverka hundars hälsa. Detta område omskrivs i SRD som att ”Alla hundar skall ha sunda, klara ögon utan tecken på irritation”.
Entropion och hundavel
Uttalande från SKKs Avelskommitté
Nedanstående uttalande är utarbetat på initiativ av SKK och i samverkan mellan genetisk och oftalmologisk sakkunskap och baseras på:
- Djurskyddslagen med dess förordningar och föreskrifter
- SKK-organisationens regelverk avseende uppfödning
- Veterinär Berit Wallin-Håkanssons omfattande underlag avseende problematiken runt adnexa, sammanställt på begäran av SKK
SKKs Avelskommitté har beslutat om följande uttalande:
Hundavel ska bedrivas på ett sådant sätt att det främjar avkommans hälsa och välbefinnande. För att minska förekomsten av entropion med eller utan kliniska symptom i en raspopulation, måste avelsarbetet påverka de anatomiska förhållanden som kan leda till entropion. Därför bör hundar med anatomiska förhållanden som ökar risken för entropion inte användas till avel.
Följande avelshänsyn ska alltid tas vid val av avelsdjur:
- Det är aldrig försvarbart att använda hund till avel som har kliniska problem av entropion pga. överdrivna anatomiska förhållanden. Inte heller att till avel använda hund som varit föremål för operativa åtgärder med anledning av detta.
- Om hund med lindrig form av entropion används till avel får det endast ske i begränsad omfattning. Avelsdjur med lindrig form av entropion ska vara fri från kliniska symptom och får endast paras med hund som inte uppvisar någon grad av entropion.
Läs mer:
- Entropion (1 MB, pdf) - artikel från Hundsport Special 3-2012, författare Berit Wallin-Håkansson