Pektinatligamentet ingår i ögats inre vätskecirkulation. Det bildar det ett galler över avflödesområdet. Gonioskopi innebär att man lägger en lins på ögat så att gallermönstret kan undersökas. Eventuella avvikelser graderas. Kraftiga förändringar hos båda föräldrarna ger en ökad risk för avkomman att ärva rubbningen.
Normalt flödar vätska genom ögat efter ett bestämt mönster. Vätskan bildas i strålkroppen, precis bakom ögats lins. Den flyter framåt mellan iris och lins, strömmar ut genom pupillen och lämnar den främre ögonkammaren genom ett ringformigt galler, pektinatligamentet, där iris och hornhinna möts.
Pektinligament härleds från det latinska ordet pekten som betyder kam och ordet ligamentum som betyder band. Fibrerna i pektinatligamentet liknar taggarna i en kam. Varje hinder för flödet kan leda till tryckstegring i ögat, glaukom.
Gonioskopi avslöjar avvikelser
Avvikelser i pektinatligamentet kan avslöjas vid en undersökning som kallas gonioskopi. Pektinatfibrerna studeras då genom en särskild lins som läggs på ögat. Gonioskopi är enklast att utföra om hunden inte fått pupillvidgande droppar och görs därför vanligen före ögonlysning. Ögats yta lokalbedövas med droppar innan den kupolformade linsen placeras ovanpå hornhinnan.
Hos fostret består pektinatligamentet av ett obrutet vävnadsband. Sent i fosterlivet och under den tidiga valptiden bryts ligamentet normalt upp i fibrer och mellanrum så att det ser ut som ett galler. Genom detta galler skall ögats kammarvätska ständigt flöda så att avflödet från ögat är i balans med produktionen. Om utflödet är otillräckligt stiger trycket inuti ögat och ett smärtsamt tillstånd, glaukom, inträder.
Om fibrerna inte är normalt utvecklade ställer man diagnosen pektinatligamentdysplasi, PLD. I ett lindrigt fall är en del fibrer onormalt korta och tjocka och mer eller mindre sammanväxta medan de flesta fibrerna är normala. I ett riktigt allvarligt fall finns en nästan obruten vävnad med enstaka avflödeshål i stället för gallermönstret. Varje hinder för flödet kan leda till tryckstegring i ögat.
Oskarp gräns mellan normalt och onormalt
Det finns idag egentligen inte en tydlig gränsdragning mellan normalt och onormalt. Ett ligament med små förändringar betecknas som normalt med en flytande gräns mot onormalt vid cirka 25 procent av omkretsen. Om ligamentet är dysplastiskt anges det som bråkdelar av hela ligamentets omkrets (< 1/2, 1/2-3/4 och >3/4 – total/flödeshål).
Missbildat pektinatligament förekommer hos vissa familjer av exempelvis bouvier des flandres, basset hound och flat coated retriever. Föräldrar med allvarlig PLD löper större risk att få valpar med samma defekt. De hundar som utvecklar glaukom till följd av PLD har ofta mycket omfattande förändringar.
Glaukom kan även utvecklas till följd av flera andra ögonförändringar än PLD.