Katarakt eller grå starr är en grumling i ögats lins. Katarakt kan orsakas av många yttre och inre störningar i ögat men ur avelssynpunkt är det bara de medfödda och misstänkt ärftliga varianterna som är av intresse.
Sjukdomsbeskrivning
Katarakt eller grå starr är en grumling i ögats lins. Grumlingen kan omfatta hela linsen, total katarakt, eller delar av densamma, partiell katarakt. Katarakt kan orsakas av många yttre och inre störningar i ögat men ur avelssynpunkt är det bara de medfödda och misstänkt ärftliga varianterna som är av intresse.
Medfödda katarakter
I ögonprotokollets vänstra spalt noteras kongenitala (medfödda) katarakter, sådana katarakter anses vara antingen medfödda och/eller som har uppstått innan hunden nått sex veckors ålder. De medfödda katarakterna markeras vid punkt nummer 3 och registreras i SKKs Hunddata som kongenital (medfödd) katarakt.
Avelsrekommendation medfödda katarakter
Arvsgången för katarakt är okänd. SKK avråder från avel med individ som fått diagnosen medfödd katarakt. En hund med total katarakt ska aldrig användas i avel.
Ej medfödda katarakter
Vid punkt 15 i ögonprotokollets högra spalt noteras katarakter som inte är medfödda.
Total katarakt
Sjukdomsbeskrivning
Med total katarakt menas en katarakt som påverkar hela linsen, antingen i ena ögat eller i båda ögonen.
Avelsrekommendation total katarakt
Hund med total katarakt ska aldrig användas i avel.
Partiella katarakter
Sjukdomsbeskrivning
En partiell katarakt omfattar däremot bara en del av linsen. Linsens två huvuddelar är nukleus, kärnan, som är den inre delen och cortex, barken, som omger kärnan på sidorna och framåt, bakåt, uppåt och neråt.
En nukleär katarakt är en katarakt i linsens kärna. Nukleär katarakt delas inte in i några undergrupper.
En kortekal katarakt ligger i linsens bark. Beroende på läget i linsen kan de kortekala katarakterna delas in i olika kategorier. Först delas de in i främre och bakre varianter beroende på om de ligger framför eller bakom kärnan.
Som tredje alternativ kan katarakten utgå från linsens kant på det bredaste stället, ekvatorn. Då kallas den för ekvatoriell katarakt.
Utöver den anatomiska placeringen finns även tre av de äldre benämningarna kvar: bakre polär katarakt, främre y-sömskatarakt samt punktformig katarakt.
Avelsrekommendation partiella katarakter
Man känner än så länge inte till arvsgången för de olika typerna av katarakt men det finns en misstanke om en koppling mellan total katarakt och bakre polär katarakt och SKKs generella rekommendation är att inte använda hund med katarakt i avel.
Ett undantag är främre y-sömskatarakt. Eftersom denna kataraktform inte påverkar individen i samma utsträckning som övriga katarakter kan drabbad hund användas i avel om den paras med en individ fri från katarakt.
Om din rasklubb har utarbetat rasspecifika avelsrekommendationer, med hänsyn till sjukdomsläget i rasen, så bör dessa rekommendationer följas.
För mer utförliga råd om sjukdomar med okänd arvsgång, se länk/fil/dokument nedan.
Mer information