Alla DNA-tester registreras inte av SKK. Här kan du läsa om hur man går till väga om man trots det vill testa sin hund och vad som krävs för att ett DNA-test ska registreras av SKK.
Hur gör jag om jag vill använda ett DNA-test som inte registreras av SKK?
Om du vill genomföra ett DNA-test som idag inte registreras av SKK, använd SKKs allmänna DNA-remiss. Denna remiss används för att trygga hundens identifiering vid provstagningen. Remissen är nödvändig för en eventuell framtida registrering av din hunds testresultat i SKKs databas.
Om det DNA-test du vill utföra skulle komma att registreras av SKK i framtiden kan du registrera in din hunds resultat i efterhand med hjälp av denna remiss. Saknar du däremot SKKs remiss kommer inte hundens testresultat att godkännas för registrering hos SKK. Ange på remissen vilken sjukdom testet gäller, vilket laboratorium som utför testet, provtagande veterinär, hundägare samt fullständiga uppgifter om hunden.
Din veterinär tar blod- eller svabbprov på hunden. Provet skickas av provtagande veterinär till aktuellt laboratorium. Remiss tillsammans med kopia på provsvaret skickas av hundägaren till SKK. Inskickade remisser sparas hos SKK utan åtgärd tills dess att beslut om registrering hos SKK eventuellt tas.
Hundägaren uppmanas att skicka en kopia på testresultat till sin rasklubb för kännedom. Det är viktigt att komma ihåg att du alltid är skyldig att ta hänsyn till testresultatet, även om resultatet inte blev det förväntade.
Läs informationen nedan samt under rubriken ”Allmän information” innan du DNA-testar din hund. Titta gärna även på SKKs film om DNA-tester på skkplay.se. Rådgör med din rasklubb om du känner dig osäker kring testets relevans eller tillförlitlighet.
Hälsoprogram baserade på DNA-tester
I takt med att den molekylärgenetiska forskningen gör framsteg lanseras DNA-tester i snabb takt för alltfler olika sjukdomar. Att ett DNA-test finns tillgängligt innebär inte automatiskt att testet är lämpligt att använda, eller att det är aktuellt för den svenska populationen av rasen.
SKK har en restriktiv hållning vad gäller central registrering av resultat från DNA-tester. En viktig förutsättning för att central registrering ska bli aktuellt är att sjukdomen/defekten utgör ett kliniskt problem i rasen. Detta för att undvika felaktiga prioriteringar i avelsarbetet. Ytterligare ett krav för central registrering är att den forskning som ligger till grund för det genetiska testet är vetenskapligt publicerad. Detta är en viktig förutsättning för att kunna utvärdera testets tillförlitlighet.
Ansökan om införande av registrering av resultat från ett DNA-test i SKKs databas (så kallad central registrering) görs av special-/rasklubb. I tillägg till central registrering hos SKK kan krav på DNA-test för avelsdjur införas. SKKs hälsoprogram på nivå 2 innebär krav på att undersökning för den aktuella sjukdomen har gjorts före parning. För genetiska tester betyder det här att alla avelsdjur ska DNA-testas före parning för att deras avkomma ska få registreras. På nivå 3 ställs dessutom krav på ett visst undersökningsresultat för att hunden ska godkännas för avel. Eftersom en hund som får testresultatet genetiskt affekterad aldrig kan godkännas för avel kommer hälsoprogram för DNA-tester automatiskt att hamna på nivå 3 i det fall man har krav på undersökning. Anlagsbärare kan dock användas i avel tillsammans med en fritestad hund.
I det fall en klubb ansöker om ett hälsoprogram baserat på ett DNA-test kan en
kvalitetssäkring, eller validering, av testet komma att krävas innan det kan anses tillförlitligt. Detta för att säkerställa att testet är informativt och applicerbart i den aktuella hundrasen och populationen.
En del special-/rasklubbar för egna register över resultat från DNA-test som inte registreras centralt hos SKK. Kontakta din klubb för att höra vad som gäller för din ras. SKK tar inget ansvar för tillförlitligheten i de DNA-tester vars resultat i dagsläget inte registreras centralt.
Frågor
Frågor gällande DNA-tester besvaras av Avdelningen för avel och hälsa, tel. 08-795 30 00 e-post vet@skk.se
Frågor gällande tekniken kring DNA-test besvaras av Tomas Bergström vid Husdjursgenetiska laboratoriet, SLU, e-post tomas.bergstrom@slu.se
Läs mer