Vad kul att ni är intresserad av att starta en hundungdomsklubb! Det är en av de roligaste sakerna ni kan göra och ni kommer få vänner för livet. Här hittar ni en guide som steg för steg beskriver hur ni gör för att starta er alldeles egna hundungdomsklubb.
Vilka är intresserade av att starta en hundungdomsklubb?
Börja med att undersöka i er närhet om det finns fler som vill vara med och starta upp en hundungdomsklubb. Det behöver vara minst tre personer. Samla de ungdomar (och ev vuxna) som är intresserade till en träff där ni pratar om vad ni vill göra i klubben. Kolla vilka som vill hjälpa till som ungdomsledare och/eller arbeta i styrelsen. Berätta för alla hur man gör för att bli medlem och vilka förmåner medlemmarna har. Om ni planerar att bo tillsammans med någon vuxenklubb, prata med den styrelsen och berätta att ni tänker bilda en hundungdomsklubb.
Kontakta Sveriges Hundungdoms kansli
Berätta att ni är intresserade av att starta upp en lokal hundungdomsklubb. Kansliet vill stötta er i ert arbete och hjälper er gärna med uppstarten. Kanske finns det fler som är intresserade av en hundungdomsklubb? Kansliet kan hjälpa till med att skicka ut frågan till medlemmar i Sveriges Hundungdom som bor i området, göra reklam via hemsidan och sociala medier.
Kontaktuppgifter till Sveriges Hundungdoms kansli via e-post info@shu.se eller på telefon 08-795 30 85.
Andra hundklubbar
Kolla vilka hundklubbar som finns i området, kontakta dem och berätta att ni vill starta en hundungdomsklubb. Kanske finns det möjlighet att samarbeta? Många av våra hundungdomsklubbar bor tillsammans med en lokal brukshundklubb eller en lokal kennelklubb.
Andra samarbetspartners
Ta reda på om det finns andra föreningar som ni kan samarbeta med, kanske finns det en 4H-gård som ni kan ha aktiviteter tillsammans med? Blå Stjärnan, ridklubb, idrottsklubbar, Friluftsfrämjandet, med flera, är andra föreningar som kan vara tänkbara samarbetsföreningar.
Studiefrämjandet
Studiefrämjandet är Sveriges Hundungdoms studieförbund, de kan hjälpa till och stötta er verksamhet. De har även ledarskapsutbildningar och styrelseutbildningar som ni får gå helt gratis.
Lokal
Undersök vilka lokaler och markområden som finns. Vart skulle ni kunna ha er verksamhet?
Bra jobbat!
Vad kul, nu har ni gjort ett bra och grundligt jobb! Nu är det dags att bjuda in till ett uppstartsmöte!
Bestäm datum för bildningsmöte
Bestäm ett datum då ni ska samlas och bilda klubben. Om vi bara kan, så kommer gärna någon representant från Sveriges Hundungdom och hjälper er med mötet, så glöm inte meddela oss datumet.
Inbjudan
Gör en inbjudan till bildningsmötet och skicka den till Sveriges Hundungdoms kansli.
I inbjudan bör det stå vad ni ska göra, nämligen bilda en hundungdomsklubb, vilket datum, plats och om man behöver anmäla sig för att delta. Inbjudan kan ni sätta upp runt om i området där ni bor. Skicka den också till hundföreningar som finns i området. Kanske finns det skolor där ni kan få sätta upp lappar om mötet? Kansliet hjälper er också att skicka ut inbjudan till alla hundungdomar som bor i området.
Exampel på inbjudan
Bjud in alla era kommande samarbetspartners
Genomför bildningsmötet
Här hittar ni ett förslag på dagordning för uppstart av nya klubbar. Förutom förslaget, så finns det även en kort förklaring till varje punkt på dagordningen vad den innebär och vad ni ska besluta om under just den punkten.
Glöm inte skriva ner alla som deltar på uppstartsmötet, en närvarolista. Den ska ni förvara ihop med (bifoga) protokollet för mötet och kan behöva tas med till banken när ni ska öppna ett konto.
En sak som ni ska göra under mötet är att anta (acceptera) Sveriges Hundungdoms stadgar för lokalklubb. Stadgarna är era regler för hur ni ska arbeta med klubben. Man kan säga att det är lokalklubbens lagar som ni och era medlemmar ska följa. Även dessa brukar bankerna begära att ni har med när ni öppnar klubbens konto.
Om ni väljer att använda dagordningen, så behöver ni inte ha ytterligare ett möte (konstituerande möte) där man vanligtvis bestämmer vem som ska göra vad i en styrelse och vem/vilka som ska få ha tillgång till klubbens konton, osv. Det räcker att ni tar med protokollet (med underskrifter!) och ert organisationsnummer till banken för att kunna öppna ett konto (se nedan).
Fyll i inträdesansökan
En lokaklubb blir inte automatiskt medlem i Sveriges Hundungdom, utan ni måste göra en ansökan om att få vara en del av Hundungdomsfamiljen. Ni fyller i inträdesansökan, antingen direkt på nätet eller blanketten längst ner på sidan och skicka in den till Sveriges Hundungdoms kansli.
Efter att Sveriges Hundungdom godkänt er ansökan så är ni officiellt en lokalklubb till Sveriges Hundungdom! Stort grattis!!
Efter uppstartsmötet
Ansök om organisationsnummer hos Skatteverket
På Skatteverkets hemsida hittar ni blankett för att ansöka om organisationsnummer till klubben.
Öppna bankkonto
Efter att ni fått organisationsnumret så kan ni gå till banken för att öppna ett bankkonto. Ta med er protokollet från bildningsmötet.
Meddela kansliet ert kontonummer
Kansliet för över ett uppstartsbidrag till er som ni kan använda för att ha aktiviteter, gå utbildningar och köpa in saker som ni behöver. Två gånger om året kommer ni också få er del av medlemsavgiften. En gång per år får ni dessutom ett lokalklubbsbidrag från Sveriges Hundungdom.
Lokalt aktivitetsstöd (LOK-stöd)
Två gånger om året kan ni söka LOK-stöd för era klubbaktiviteter. Grundbidraget är 1000 kr/termin och sen tillkommer en liten summa per genomförd aktivitet. Ni hittar närvarokorten och ansökan och mer info om vad som gäller på hemsidan.
Kontakta kommunen
Kontakta kommunen för att se vilken hjälp ni kan få av dem. Många kommuner har lokaler som en kan få hyra förmånligt samt bidrag som en som klubb kan söka. Många kommuner har både uppstartsbidrag och årliga bidrag som en får söka vid aktiviteter, tex lovaktiviteter. Ni kan även söka LOK-stöd från er kommun men det kan skilja en del från Sveriges Hundungdoms vad gäller ålder, antal deltagare, osv, så kolla med er kommun vad som gäller där.
Slutligen, det viktigaste!
Kom ihåg att ha roligt under hela resans gång och gör saker som ni själva tycker är kul!
Läs mer