Junior handling är en hundsport som har sina rötter långt tillbaka i tiden, den första tävlingen hölls i New York 1932. Den gången, på en större hundutställning på Long Island, tävlade barn med sina hundar. Domarna kanske inte riktigt visste vad det var de skulle bedöma och ofta var det de minsta och sötaste barnen med de största hundarna som knep prisrosetterna. Inte förrän 1971 fick Junior Showmanship, som sporten heter i USA, sina egna regler och anvisningar. Första SM-finalen i Sverige genomfördes 1977 och vanns av Ann Eklund, som fick åka till den stora hundutställningen i Westminster, USA. Idag är junior handling en stor och erkänd sport runt om i världen på de allra flesta utställningar.
Skicklig med hund
Nu för tiden räcker det inte med att vara liten och söt, en junior handler måste vara oerhört skicklig på att hantera hundar och att kunna visa deras fördelar på ett så bra sätt som möjligt. Handler är det engelska uttrycket för personen som visar hund på en utställning eller är förare till hunden på prov eller tävling. När man sätter ordet junior framför vet man att den här sporten är till för dig som är ung! Tävlingsformen bygger på, till skillnad från hundutställningar, att domaren bedömer hur man visar upp hunden. Alltså ska hundens utseende (exteriör) inte påverka domaren. Handlern ska visa upp hundens absolut bästa sidor och samtidigt göra det så lätt som möjligt för domaren att bedöma hunden. En riktigt duktig handler märks knappt, utan domaren kan helt koncentrera sig på att studera hunden. Inom Sveriges Hundungdom kan man tävla i olika åldersklasser i handling: minior handling för de som är under 10 år, junior handling för de mellan 10-17 år och senior handling när man är 18 men högst 25 år gammal. Officiella tävlingar anordnas enbart i junior handling.
Handling är viktigt
På en utställning ska domaren under en begränsad tid gå igenom flera hundar. Handlern ska då under den korta tid som domarens ögon granskar hunden få den att visa sina bästa sidor och göra det lättare för domaren att bedöma hundens förtjänster och eventuella brister. För dig som tycker om hundutställningar ger den här sporten en mycket bra grund om du senare vill ställa ut hundar. En handlers uppgift är helt enkelt att underlätta domarens arbete.
Vad domaren bedömer
Domaren ska bedöma varje hund i jämförelse med den rasstandard som finns nedskriven för alla rashundar som får delta på officiella utställningar. Domaren tittar på hur hunden ser ut när den står och hur den rör sig från olika vinklar. Domaren fingranskar också hunden, känner igenom hundkroppen med sina händer och tittar närmare på hundens tänder och bett. Handlerns uppgift är att följa domarens instruktioner om var hunden ska stå, hur den ska springa´(i vilken figur) och även hjälpa till när domaren ska titta närmare på hunden. På en junior handlingtävling är det i första hand samarbetet mellan handler och hund som domaren tittar på. Vidare bedöms handlerns uppmärksamhet mot domaren och andra funktionärer. Men mycket viktigt är också hur en tävlande uppträder mot sin hund och även sina medtävlare; att visa god sportsmannaanda och vara trevlig och artig.
Att visa sin hund
Handling är en lite annorlunda hundsport på det viset att det domaren bedömer är dig och hur du visar hunden. I alla andra hundsporter bedöms antingen bara hunden eller så ekipaget, det vill säga människa och hund. Domaren vill se en bra kontakta och ett fint samarbete mellan handler och hund. Det är handlerns uppgift att se till att hunden är bekväm med situationen och att den känner sig glad och trygg. Figurerna är till för att domaren ska kunna titta på hur hunden rör sig bakifrån, från sidan och framifrån. Liksom på hundutställningar vill oftast domaren se hunden springa i en triangel, men även fram och tillbaka. Hunden ska visas i trav och helst bör den inte dra i kopplet. Är det flera ekipage i ringen samtidigt ska man hålla lagom avstånd till de andra. Man får absolut inte störa sina medtävlare eller deras hundar. En duktig handler ska lära sig visa många olika typer av hundar och raser.
Figurer
Här kommer en beskrivning av några så kallade figurer som domaren kan be dig att visa din hund i. Du ska helst försöka visa din hund i trav, kopplet bör vara hopsamlat i din vänstra hand (när hunden är på din vänstra sida) och avståndet till övriga ska vara så att det inte stör dina medtävlare. Att man visar hund i dessa figurer är för att domaren ska ha möjlighet att se hunden i rörelser från olika håll.
Försök hela tiden hålla reda på var domaren står, för just i den här sporten kan domaren vilja sätta dig på prov och flytta sig. Tänk på att inte skymma hunden!
Triangel
En vanlig figur som innebär att domaren står vid triangelns spets och handler och hund gör en så prydlig triangel som möjligt. Vid svängarna i varje hörn gäller det att ha extra bra kontakt med hunden. Hunden ska varken dra framåt i kopplet eller halka efter - här gäller följsamhet!
Cirkeln
Handlern visar hunden i en cirkel runt domaren, motsols. Cirkeln ska var så rund som möjligt.
Fram och tillbaka
Här visas hunden i trav på en rak linje som utgår från där domaren står. Ekipaget vänder och travar på en rak linje mot domaren igen. I den här rörelsen gäller det att träna på en bra vändning och att hålla reda på var domaren står. När man återvänt till domaren ställer man upp hunden på lagom avstånd från denne. Om domaren vill se två ekipage samtidigt, parvisning, är det ofta den här figuren som används.
Andra figurer
Det finns även andra figurer som till exempel Åttan, L och T. De används inte på tävlingar. Men det kan vara nyttig att träna på dem, då det är många sidbyten. Att göra helt om tillsammans med hunden kräver en hel del träning, både av dig och din hund.
På hundutställningar, där det är hunden och inte handlern som ska bedömas, får man oftast visa hunden i en triangel och fram och tillbaka.
Hur man kan träna
Det går alldeles utmärkt att träna handling hemma. Till den här sporten behöver du ett utställningskoppel, de är i regel tunnare, smidigare och kortare än vanliga koppel och finns i många olika färger och material. Om du har en stor spegel kan den vara till hjälp så att du kan se hur hunden ställer upp sig. Det bästa hjälpmedlet för att få din hund pigg och samarbetsvillig är din glada röst som berömmer och stöttar. Om du ger din hund mycket beröm och en liten godisbit under träningen kommer den att tycka att det här är jätteroligt. Det är viktigt att hunden får bra självförtroende då kommer den ha den rätta showiga utstrålningen den dagen ni börjar tävla.
Den första träningen går ut på att lära hunden att stå stilla, gärna genom att den lär sig ordet ”stå” som ett kommando. Om hunden sätter sig, lockar du upp den till stående genom att hjälpa till med en hand eller flytta dig själv några steg. Små hundar ska lära sig att stå stilla och trygga på ett halkfritt bord. Alla hundar visas inte på samma sätt på en utställning. Det bästa sättet att ta reda på hur just din ras brukar visas kan hundens uppfödare hjälpa dig med. Att besöka utställningar och studera hur andra visar sina hundar är också mycket lärorikt. Några av våra Hundungdomsklubbar har handlingkurser och flera länsklubbar brukar ha så kallade ringträningar.
Ta hjälp av en kompis
Låt gärna en kompis hjälpa dig, en som kan spela domare. ”Domaren” kontrollerar hundens bett och känner igenom hunden från nos till svans. Din kompis kan säkert hjälpa dig med att studera er när ni springer så att du får hjälp att hitta hundens tempo där rörelserna blir så fina som möjligt.
Vilka får tävla?
I junior handling är man välkommen att tävla från och med den dagen man fyller 10 år och fram till dagen innan man fyller 18 år. Hunden man visar får inte vara yngre än 9 månader och den ska vara registrerad i Svenska Kennelklubben (SKK). På uttagningstävlingarna delas man in i två åldersgrupper, en för dem mellan 10 och 13 år och en för dem mellan 14 och 17 år. Mer vad som gäller för dig som handler står att läsa om i Regler för handling. Uttagningstävlingarna till SM i junior handling arrangeras på Ungdoms-SM samt på Kennelklubbens Internationella utställningarna och Nordic Dog Show. Var och när de är annonseras i tidningen Hundsport och på Sveriges Hundungdoms hemsida. Ibland anordnas det junior handlingtävlingar på andra hundutställningar.
På tävling
På tävlingsdagen ska hunden du visar vara ren, borstad och fin. Du bör också ha tänkt över din klädsel. Du ska ha diskreta kläder med en färg som avviker från hundens och skor som du kan röra dig bekvämt i. Ringsekreteraren ropar in alla som ska tävla till ringen. De tävlande ställer upp sig i nummerordning efter varandra och sen ber domaren alla att springa ett par varv runt i ringen. Sedan börjar den individuella granskningen och domaren tittar noggrant på ett ekipage i taget. Du ställer upp din hund på anvisad plats framför domaren eller på bordet. När domaren har känt igenom din hund så ber hen er gå någon speciell figur. Därefter ställer du återigen upp din hund framför domaren som skriver ned sin bedömning. Efter tävlingen kommer du alltså att få ett skriftligt bedömningsutlåtande.
Mer om sporten
Sveriges Hundungdom är huvudman för junior handling. Domare för tävlingar är antingen auktoriserade exteriördomare eller speciellt utbildade junior handlingdomare. Några av våra klubbar har kurser i handling och vi arrangerar ibland läger i sporten. Handlingtävlingar för alla mellan 6 och 25 år anordnas på Stockholm Hundmässa och även på Ungdoms-SM. Vi har också en speciell Handlingkommitté som ansvarar för sporten.Genom vårt kansli finns möjlighet att beställa regler för junior handling, kontaktuppgifter finns på nästa sida.
Agria Junior handling Cup
Tillsammans med Djurförsäkringsbolaget Agria har vi en tävlingscup för handlers. Poäng samlas under året. De tävlingar som räknas är uttagningstävlingar till SM i junior handling, Ungdoms-SM och Sveriges Hundungdoms tävling på Stockholm Hundmässa. Vinnaren av cupen får, förutom äran, även representera Sverige på en större tävling utomlands.
Några går till final
När alla tävlande har bedömts är det domarens svåra uppgift att plocka ut dem som ska vara kvar till semifinalen. Är det en SM-uttagning är det vanligtvis mellan'fyra och tio stycken som utses till en semifinal. Semifinalisterna får börja med att visa sina egna hundar men domaren kan även be de tävlande att byta hundar med varandra eller att två stycken visar sina hundar samtidigt - parvisning. I finalen kommer domaren att placera de tävlande och den som vinner respektive åldersgrupp blir kvalificerade till SM. När tävlingen är över har du och din hund förhoppningsvis haft en trevlig dag tillsammans och ni har kanske träffat några nya kompisar. Du har förstås gratulerat vinnaren (eller själv blivit gratulerad!) och kanske har du snart en ny tävling att se fram emot eller kanske rent av SM-finalen!
Länktips för dig som vill läsa mer om handling
Hundutställningar
För dig som tycker att det här med att visa hund är superkul, så finns det fler sätt att få träna på konsten att visa hund, nämligen att ställa ut din hund. SKKs alla länsklubbar och många special- och rasklubbar anordnar en eller flera hundutställningar varje år. På SKKs hemsida hittar du de flesta officiella utställningar som arrangeras men kolla gärna på din egen rasklubbs eller på din lokala BK-klubbs hemsida för att hitta till exempel de inofficiella.
SKK har även tagit fram flera korta filmer som visar hur du kan träna inför utställningen, hur du anmäler, föreredelser du kan göra och mycket, mycket mer.