Agria och SKK Forskningsfond
Utskrift från www.skk.se/Agria-och-SKK-forskningsfondCopyright: Agria och SKK Forskningsfond om inte annat anges.
Senast uppdaterad den 29 januari 2016
Överläkare Ann Edner ansvarar för studien som kommer att involvera 50 barn. Till sin hjälp har hon vårdhunden Livia och hundföraren Helena Odenrick.
Barnen som deltar i studien kommer alla att få leka en stund med Livia. Samtidigt följer forskarna bland annat barnens hjärtfrekvens och hormonnivåer. Sedan jämförs resultaten med mätningar från när barnet leker själv.
Under lekstunderna mäts till exempel barnens hudkonduktans, som ett mått på svettaktiviteten. Den här metoden används för att mäta hur barnen upplever olika situationer emotionellt.
Genom dessa studier hoppas forskarna kunna dokumentera vad som händer i kroppen när barnen möter hunden. Det kan ge svar på frågor om hundens framtid i barnsjukvården.
Effekter av vård/terapihund inom barnsjukvården – Läs mer om projektet i en kort sammanfattning skriven inför seminariet "Forskning till nytta för hund och katt" i november 2015.
Som det första i sitt slag i Sverige har projektet fått stor uppmärksamhet. Här kan du läsa några av de artiklar som har skrivits om projektet samt lyssna på intervjuer med projektansvarig Ann Edner.
Ett vinnande konceptManimalis/Cision 2016-04-28
Vårdhundens vetenskaplighet ska utvärderas i ny avhandling Dagens Medicin, 2015-01-13
Fyra tassar på barnkliniken Vårdförbundet, 2015-01-14
Människans bästa vän nu i vårdenGöteborgs-Posten, 2015-01-26
Hör Ann Edner berätta om studien i VetenskapsradionSveriges Radio P1, 2015-01-16
Hör Ann Edner och hundföraren Helena Odenrick berätta om projektet i:Hunden i människans tjänst del 2 - Barnens hund i vårdenVår bästa vän, Sveriges Radio P4, 2015-08-24
Effekter av vårdhund i barnsjukvården
Ann Edner, Uppsala universitet
I samband med seminariet "Forskning till nytta för hund och katt" visades en poster om projektet upp. Den ser du genom att klicka på bilden.