Hur känns det att ha fått medel från Agria & SKK Forskningsfond till en treårig studie om cancer hos hundar?
– Det känns jätteroligt! Cancer är vanligt hos hundar och också en väldigt vanlig orsak till att hundar avlivas. I vårt projekt ska vi undersöka vilka hundraser som har ökad risk att drabbas av olika typer av tumörer, vilket är en viktig pusselbit för att förstå varför cancer uppkommer. Vilka kommer att arbeta med projektet?
– Gruppen består av forskare med erfarenhet inom flera forskningsområden, till exempel epidemiologi (som innebär att undersöka förekomst av och riskfaktorer för sjukdom), veterinärmedicin med inriktning tumörsjukdomar men även andra sjukdomstillstånd samt humanmedicin. Utöver mig så består projektgruppen av Ulf Emanuelson (Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU), Åke Hedhammar (SLU), Henrik Rönnberg (SLU) och Fang Fang (Karolinska Institutet).
Hur ska ni gå till väga rent praktiskt?
– Vi kommer undersöka utbredningen av cancer i den svenska hundpopulationen med hjälp av data från Agria Djurförsäkring. Vi kommer titta på vilka hundar som drabbas av cancer, till exempel om vissa raser eller åldersgrupper är extra utsatta, undersöka överlevnaden efter cancerdiagnos och utvärdera spridningen av cancerfall i landet.
Du skrev i ansökan att ni bland annat vill utvärdera sambandet mellan miljöexponering och cancer hos både hund och människa.
Berätta mer – vad innebär det rent konkret?
– Cancer kan orsakas av många olika saker där miljöföroreningar, till exempel kemikalier, är en bidragande orsak. Cancer förekommer i många olika former där vissa, som lymfom, finns hos både hund och människa. I vårt projekt kommer vi jämföra spridningen av cancerfall hos hund och människa i landet för att se om förekomsten av olika tumörformer varierar geografiskt och om liknande variation kan påvisas hos både hund och människa. Vi kommer också undersöka om förekomsten av cancerfall kan vara kopplad till någon typ av miljöförorening.
På vilket sätt tror du att den vanliga hundägaren så småningom kommer att ha nytta av er forskning?
– Information om vilka raser som drabbas av cancer och vid vilken tidpunkt olika cancerformer uppkommer kan göra djurägare extra uppmärksamma och därmed leda till en tidigare diagnos – vilket ofta innebär en bättre prognos för tillfrisknande. Uppskattad överlevnadstid efter cancerdiagnos är också viktigt för djurägare, för att kunna ta beslut kring behandling av sjukdomen.