Vid ett möte med Svenska Kennelklubbens avelskommitté den 24 januari 2015 togs beslut om ett uttalande avseende SKKs syn på hur avelsarbetet inom rasen måste bedrivas för att minska risken för ögonskador eller andra hälsoproblem relaterade till rasens förtjockade hud.
Avel får inte ske med hundar som uppvisar hälsoproblem i form av sjukdom eller funktionsnedsättning. Det innebär att shar pei-hundar som uppvisar kliniska tecken på sjukdomen SPAID eller ögonskada orsakad av förtjockad hud/rynkighet inte får användas till avel.
Då de hälsoproblem som förekommer i rasen är nära kopplade till den förtjockade huden måste dessutom stor vikt i avelsarbetet läggas vid att det föds färre hundar med överdrivet förtjockad hud. Det innebär i praktiken att hundar med kraftigt förtjockad hud/stor grad av rynkighet ska uteslutas ur aveln. Individer med mindre förtjockad hud bör premieras och utnyttjas i avel mer än hitintills.
Bakgrund
De huvudsakliga hälsoproblem som förekommer inom rasen shar pei orsakas av en ökad hyaluronsyraproduktion som leder till mucinos och en förtjockad hud, vilken kan ge ögonskador och även orsaka ett rasspecifikt sjukdomstillstånd kallat SPAID. SPAID är en autoinflammatorisk sjukdom som kan leda till allvarliga skador i hud, leder, lever och njurar och därav orsakade dödsfall.
Rasens särskilda situation har motiverat åtgärder och forskning kring möjligheter att begränsa sjukdomsförekomsten och förbättra hälsan i rasen. SKK, rasklubben för shar pei och intresserade veterinärer har sedan 2010 i samverkan bedrivit ett ögonhälsoprojekt med syfte att öka kunskapen om och begränsa förekomsten av dessa problem. Projektet resulterade år 2013 i beslut om ett officiellt hälsoprogram (för mer information se Hälsoprogram för shar pei).
I ett forskningsprojekt genomfört av forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Uppsala Universitet (UU) och Broad Institutet, med ekonomiskt stöd från SKK/Agrias forskningsfond och med ett aktivt deltagande av shar pei uppfödare i flera länder inklusive Sverige, har den genetiska bakgrunden till de förändringar som ger upphov till såväl ögonskador som SPAID kunnat påvisas. Forskningsresultaten kan förhoppningsvis i framtiden underlätta avelsurvalet för hundar med mindre hudförtjockning och därmed minskad risk för hälsoproblem.
Kommentar
Svenska Kennelklubben arbetar aktivt med frågor rörande avel och hälsa, och stödjer forskning avseende hundhälsa, särskilt projekt som syftar till att genom ökad kunskap och bättre verktyg underlätta ett klokt avelsurval för bra hälsostatus hos våra hundar. Detta uttalande är ett led i ambitionen att i ökad utsträckning förmedla SKK-organisationens syn på avels- och hälsorelaterade frågor till såväl medlemmar som omvärld.
Frågor om uttalandet kan ställas till Avdelningen för avel och hälsa, Svenska Kennelklubben (e-post: avelskonsulent@skk.se) för kontakt med såväl genetiskt som veterinärmedicinskt sakkunniga medarbetare och organisationens förtroendevalda.